contact

ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ


Αγγειογραφίες - Αγγειοπλαστικές

  • Η περιφερική αγγειοπάθεια μειώνει την αιματική ροή στα αγγεία με αποτέλεσμα την ελλιπή μεταφορά  οξυγόνου και θρεπτικών  συστατικών στα όργανα - στόχους. Όταν η αγγειακή απόφραξη δημιουργείται στις αρτηρίες των κάτω άκρων προκαλείται πόνος στους μηρούς και γάμπες, με δυσκολία στο περπάτημα (διαλείπουσα χωλότητα). Στα άνω άκρα η συμπτωματολογία δύναται να είναι πιο ήπια με παραισθησίες-μουδιάσματα, ενώ η αποφρακτική νόσος της καρωτίδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), με πιθανές μόνιμες επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία.
  • Η ψηφιακή αγγειογραφία (DSA) αποτελεί την καλύτερη μέθοδο διάγνωσης των αγγειακών παθήσεων.Η αγγειογραφία γίνεται ως εξής: αρχικά παρακεντάται μια αρτηρία πρόσβασης, όπως η μηριαία αρτηρία στη βουβωνική περιοχή ή η βραχιόνια αρτηρία στο βραχίονα. Στη συνέχια προωθείται ένας καθετήρας προς την περιοχή του ενδιαφέροντος και γίνεται η έγχυση σκιαγραφικής ουσίας (σκιαγραφικού) με συνεχή λήψη «εικόνων» των αγγείων-στόχων.
  • Η αγγειοπλαστική των αρτηριών είναι μία μη χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη διάνοιξη των στενωμένων ή αποφραγμένων αρτηριών. Γίνεται με την ίδια τεχνική όπως και αγγειογραφία. Η αγγειοπλαστική των αρτηριών μπορεί να γίνει είτε με απλή διάνοιξη της αρτηρίας που εμφανίζει στένωση με μπαλόνι ή και να συνοδευθεί από τοποθέτηση ενδαγγειακής πρόθεσης (stent).


Εμβολισμοί

Ο ενδαγγειακός εμβολισμός αποτελεί μια σύγχρονη εφαρμογή της επεμβατικής ακτινολογίαςπου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών.Είναι μία μη χειρουργική, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που εκτελείται από επεμβατικό ακτινολόγο σε πλειάδα θεραπευτικών εφαρμογών όπως:

 ♦ Αιμορραγίες

Τραυματική κάκωση αγγείων

Υποτροπιάζουσα αιμόπτυση

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

Γαστρεντερική αιμορραγία

Επίσταξη-Ρινορραγίες

Αιμορραγία μετά τον τοκετό

Χειρουργική αιμορραγία

Ινομυώματα της μήτρας

♦ Όγκους

Είτε προεγχειρητικά για την ελάττωση της αιμάτωσης του όγκου, είτε θεραπευτικά σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν απαιτείται χειρουργείο ή υπάρχει αντενδειξη για χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Συνοπτικά υπό την καθοδήγηση του αγγειογράφου, αναγνωρίζεταιτο παθολογικό αγγείο-αγγεία και με  ειδικούς καθετήρες και μικροκαθετήρες, διοχετεύονται εμβολικά υλικάόπως μικροσφαιρίδια ή coils, ώστε να αποφραχθεί ή να μειωθεί η παθολογική αγγείωση.


Ενδαγγειακή Θεραπεία Αγγειακών Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού

O σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Ο βαθμός αύξησης της γλυκόζης στο αίμα και η παραμονή των αυξημένων τιμών της για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτουν, κυρίως, τα μικρά αγγεία, προκαλώντας διαβητική νευροπάθεια, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια κ.τ.λ., με σοβαρότατες συνέπειες σε πολλά όργανα-συστήματα.Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων, αφού το 4-5% των πασχόντων από διαβήτη εμφανίζει περιφερική αγγειοπάθεια με έλκη ή και γάγγραινα στα πόδια. Σε ποσοστό 80% οι ακρωτηριασμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν και η επεμβατική ακτινολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.Η διαδερμική ενδαγγειακή αγγειοπλαστική (percutaneous transluminal angioplasty, PTA) είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των αρτηριακών στενώσεων ή και αποφράξεων του διαβητικού ποδιού (περιφερικήδιαβητικήαρτηριοπάθεια).


Ενδαγγειακή Θεραπεία Ανευρυσμάτων

  • Τι είναι το ανεύρυσμα;

Το ανεύρυσμα είναι μια εντοπισμένη διόγκωση σε μια αρτηρία οφειλόμενη σε τοιχωματική λέπτυνση, η οποία είναι το αποτέλεσμα είτε συγγενούς ανάπτυξιακής διαταραχής είτε δημιουργείται δευτερογενώς λόγω αθηροσκλήρωσης ή λοίμωξης ή τραυματισμού του αρτηριακού τοιχώματος.

  • Πως γίνεται η ενδαγγειακή αποκατάσταση;

Ο επεμβατικός ακτινολόγος θα προσεγγίσει το παθολογικό αγγείο ενδοαυλικά και με απεικονιστική καθοδήγηση θα τοποθετήσει τακατάλληλα υλικά αποκατάστασης του ανευρύσματος. Υπάρχουν μια σειρά από επιλογές θεραπείας και η θεραπεία, που θα επιλεχθεί, εξαρτάται από την τοποθεσία και το σχήμα του ανευρύσματος.Μία πιθανή επιλογή για ενδαγγειακή θεραπεία περιφερικής αρτηρίας είναι η χρήση ενδαγγειακού μοσχεύματος stent-graft. Εναλλακτικά, το εσωτερικό του ανευρύσματος μπορεί να γεμίσει με εμβολικό υλικό (μικρά σπειράματα-coils ή ειδικη κόλλα), το οποίο εμποδίζει την ροή αίματος στο ανεύρυσμα.

  • Γιατί να πραγματοποιηθεί η θεραπεία;

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα ανευρύσματα, γιατί μπορούν να ραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή-απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. Επιπλέον θρόμβοι μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό του ανευρύσματος και να μετακινηθούν. Τέλος τα ανευρύσματα μπορούν επίσης να πιέσουν γειτνιάζοντα νεύρα και φλέβες, οδηγώντας σε πόνο, μούδιασμα και αδυναμία.


Φιστουλογραφίες - Φιστουλοπλαστικές

  • Φιστουλογραφία ονομάζεται η αγγειογραφία των μοσχευμάτων-fistula αιμοκάθαρσης. Είναι είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική εξέταση που ενδείκνυται για την ανάδειξη στενώσεων που θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία της αγγειακής πρόσβασης και δεν επιτρέπουν την επαρκή αιμοκάθαρση. Η εξέταση διενεργείται με τη χρήση αγγειογράφου και ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου.
  • Η φιστουλοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της δυσλειτουργίας των αρτηριοφλεβικών προσβάσεων αιμοκάθαρσης (μοσχευμάτων ή fistula) λόγω αρτηριακών ή φλεβικών στενώσεων, χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο. Η φιστουλοπλαστική διενεργείται σε αγγειογραφική σουίτα με συνθήκες αποστείρωσης και υπό τοπική αναισθησία, ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως την διαστολή της αγγειακής στένωσης με ειδικό «μπαλονάκι» υψηλών πιέσεων. Στη περιπτωση όπου οι αγγειακές διαστολές δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τοποθετούνται μεταλλικές ενδοπροθέσεις(stents). 

 


ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ


Βιοψίες Όγκων Μαστού (fna-core biopsy)

Η βιοψία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διερεύνησης των απεικονιστικών ευρημάτων στο μαστό. Tο ότι χρειάζεται να γίνει βιοψία, δε σημαίνει ότι το εύρημα αφορά οπωσδήποτε κακοήθεια. Σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος είναι προτιμότερο να γίνεται βιοψία παρά απλώς μακροχρόνια παρακολούθηση, διαφορετικά δεν επιτυγχάνεται ο στόχοςτης διάγνωσης καρκίνου μαστού σε αρχικό στάδιο.

  • Παρακέντηση με λεπτή βελόνη - FNA (fine needle aspiration). Είναι η απλούστερη επεμβατική μέθοδος βιοψίας μαστού. Υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση  εισάγεται μια λεπτή βελόνη εντός του ύποπτου ευρήματος και αναρροφάται το περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να δοθεί για κυτταρολογικό έλεγχο και/ή καλλιέργεια σε υποψία φλεγμονής.Είναι γρήγορη και είναι πολύ καλά ανεκτή χωρίς επιπλοκές. Η μέθοδος εφαρμόζεται:
  • σε συμπτωματικές κύστεις για ανακούφιση από τα συμπτώματα
  • Σε ύποπτη κύστη, δηλ μια “κύστη” χωρίς τυπική υπερηχογραφική απεικόνιση
  • σε απόστημα μαστού
  • σε υπερηχογραφικά ύποπτους λεμφαδένες
  • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη βιοψία μαστού - core biopsy

Εχει αντικαταστήσει την FNA στις συμπαγείς βλάβες του μαστού, γιατί η ποσότητα του ιστού που συλλέγεται είναι μεγαλύτερη και το αποτέλεσμα πιο αξιόπιστο.

  • είναι γρήγορη και απατείται μόνο τοπική αναισθησία.
  • η τομή εισόδου είναι μικρή-ολίγων χιλιοστών.
  • δεν απαιτείται νοσηλεία.
  • πολύ ανεκτή από την εξεταζόμενη και χωρίς διαταραχή της αρχιτεκτονικής του μαστού
  • Αν είναι το αποτέλεσμα είναι καλόηθες, έχει αποφευχθεί μια χειρουργική επέμβαση

Αν είναι το αποτέλεσμα κακόηθες, καθορίζει την χειρουργική αντιμετώπιση, αλλά και τηνογκολογική αγωγή ώστε να μειωθεί η πιθανότητα  υποτροπής.


Ειδικευμένη Ελαστογραφική Υπερηχογραφική Εξέταση Μαστού

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια σύγχρονη υπερηχογραφική μέθοδος που επιτρέπει τη διάκρισητων καλοήθων ογκιδίων από τους κακοήθεις όγκους.

Συνοπτικά ασκείται μια μικρή πίεση στους εντοπισμένους όγκους, μετρώντας την ελαστικότητα τους.

Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα-ελαττωμένη ελαστικότητα σε σχέση με τα καλοήθη ογκίδια και επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες έτσι ώστε να μειώσει τις βιοψίες μαστού μόνο στις απολύτως απαραίτητες.


Στερεοτακτική - Προεγχειρητική Σήμανση Όγκων (hook-wire)

Σε περίπτωση που απαιτείται η χειρουργική αφαίρεση ενός ευρήματος  που δε ψηλαφάται από το χειρουργό, τότε γίνεται η τοποθέτηση αγκίστρου σήμανσης (hook) λίγο πριν το χειρουργείο. Το άγκιστρο έχει σκοπό να  καθοδηγήσει το χειρουργό για την αφαίρεση του σωστού τμήματος του μαστού, ώστε να αφαιρεθεί με ασφάλεια η ύποπτη βλάβη χωρίς να επηρεασθεί η αισθητική εικόνα του μαστού, πράγμα πολύ σπουδαίο ειδικά σε νέες γυναίκες και σε γυναίκες με μικρό μαστό.

 

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ


CT-MRI Αρθρογραφίες

Τι είναι η CT-MR Αρθρογραφία;

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική απεικονιστική μέθοδος που επιτρέπει τη λεπτομερέστερη διερεύνηση του εσωτερικού των αρθρώσεων. Η ασφαλής έγχυση σκιαγραφικού εντός της άρθρωσης υπό ακτινολογική καθοδήγηση και η ακόλουθη απεικόνιση της άρθρωσης με αξονική ή μαγνητική τομογραφία (ή και με συνδυασμό των μεθόδων) αποσαφηνίζει βλάβες του χόνδρου και κακώσεις-ρήξεις συνδέσμων και τενόντων με υψηλή ακρίβεια, συμβάλλοντας σημαντικά στο λεπτομερή χειρουργικό σχεδιασμό.

 

Δυναμικός Μυοσκελετικός Υπερηχογραφικός Έλεγχος

Τι ειναι o δυναμικός μυοσκελετικός υπερηχογραφικός έλεγχος;

Είναι μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιεί υψηλής ευκρίνειας υπερήχους για τη διάγνωση μυοσκελετικών παθήσεων που αφορούν τένοντες, μυς, συνδέσμους, νεύρα και περιφερικές αρθρώσεις. Η μέθοδος αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στη διαφορική διάγνωση παθήσεων που αφορούν τηνορθοπαιδική, αθλητιατρική, ρευματολογία και παιδιατρική.

Σε τι διαφέρει απο τα συνήθη υπερηχογραφηματα αλλων οργανων σωματος;

Πρόκειται για υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει την λεπτομερέστατη απεικόνιση  (σε επίπεδο χιλιοστού) ακόμη και πολύ μικρών/επιφανειακών ανατομικών δομών και απαιτεί ειδικό υπερηχογραφικό εξοπλισμό καθώς και εξειδίκευση του ακτινολόγου. Η εξέταση γίνεται με δυναμικό τρόπο, δηλ εκτελούνται δοκιμασίες κίνησης του μέλους που πάσχει, ώστε να αποκαλυφθεί η παθολογίαακόμη και όταν δεν είναι εμφανής σε θέση ηρεμίας. Επιπλέον, η εξέταση είναι ανώδυνη και ασφαλής και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία (CT), μαγνητικό πεδίο (MRI) ή παραμονή σε κλειστό χώρο και είναι πολύ ανεκτή τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Ποιες παθήσεις μπορουν να διαγνωστουν με το δυναμικο μυοσκελετικό υπερηχογραφημα;

  • Παθήσεις Ώμου (πχ ρήξη στροφικού πετάλου)
  • Ισχίου-Μηρού (πχ τροχαντηρίτιδα)
  • Γόνατος (πχ τενοντίτιδα)
  • Ακρου Ποδός/ Πέλματος (πχ απονευρωσίτιδα)
  • Αγκώνα (πχ επικονδυλίτιδα)
  • Νεύρων (πχ συνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

Αθλητικές κακώσεις σε παιδιά (πχ αποφυσίτιδα)


Κατευθυνόμενα Blocks - Διερεύνηση Χρόνιου Πόνου

Ο χρόνιος πόνος φαίνεται ότι εξελίσσεται σε επείγον ζήτημα υγείας των δυτικών κοινωνιών. Ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από το σύνηθες διάστημα μιας οξείας νόσου ή κάκωσης (για περισσότερο από έξι μήνες). Μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης υποφέρει από χρόνιο πόνο.

Οι πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (περίπου το 50%), ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες, ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία)είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε γιατρό.

Με την βοήθεια της επεμβατικής ακτινολογίας είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν διαφορες ενέσιμες τεχνικές που αποσκοπούν στη μείωση του μυοσκελετικού πόνου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φυσιοθεραπείας και την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την κατευθυνόμενη έγχυση φαρμάκων ή πραγματοποίηση θεραπευτικών χειρισμών ακριβώς στη θέση τηςπαθολογία. Ετσι εξασφαλιζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα ( έως 95% κατά περίπτωση) και ασφάλεια σε σχέση με τυφλούς χειρισμούς χωρίς ακτινολογική καθοδήγηση.


Κατευθυνόμενες Εγχύσεις σε Αθλητικές Κακώσεις

Οι κατευθυνόμενες εγχύσεις σε αθλητικές κακώσειςαποσκοπούν στη μείωση του πόνου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φυσικοθεραπείας και την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης για την πιο γρήγορη επάνοδο του αθλητή στις αθλητικές του δραστηριότητες.  Η πιο διαδεδομένη έγχυση αποτελεί η έγχυση PRP.Ανήκει σε μια σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο γνωστή ως Ορθοβιολογική θεραπεία και βασίζεται την ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύεται με τα δικά του αποκλειστικά θεραπευτικά μέσα χωρίς να υπάρξει χρήση φαρμάκων.Το PRP (Platelet Rich Plasma)-πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια- σήμερα αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο πρώτης γραμμής με σχετικά μεγάλη επιτυχία για την επούλωση τραυματισμένων τενόντων, μυών και εκφυλιστικών παθησεων όπως οστεοαρθρίτιδα.Η εφαρμογή του περιλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία από παθήσεις όπως:

  • Παθήσεις του αρθρικού χόνδρου
  • Οξείες και χρόνιες Τενοντίτιδες και Τενοντοπάθειες (τενοντίτιδα αχιλλείου, επιγονατιδικού,οπισθίων μηριαίων, υπερακανθίου του ώμου)
  • Συνδεσμικές κακώσεις
  • Μυικές θλάσεις (οξείες και χρόνιες)
  • Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η έγχυση γίνεται πάντοτε με την βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το σημείο έγχυσης τοπικά.


Οστικές Βιοψίες - Βιοψίες Όγκων Μαλακών Μορίων

Η οστική βιοψία και η βιοψία όγκων μαλακών μορίων χρησιμοποιείται για την ιστολογική διάγνωση αλλοιώσεων (καλοήθων - κακοήθων / πρωτοπαθών ή μεταστατικών) ή για τη λήψη υλικού προς καλλιέργεια ώστε να αναδειχθεί το μικρόβιο που προκαλεί τη λοίμωξη του μυοσκελετικού συστηματος (πχ σπονδυλοδισκίτιδα). Η βιοψία υπό συνεχή απεικονιστική καθοδήγηση συμβάλλει στην υψηλή ακρίβεια τοποθέτησης της βελόνης εντός της βλάβης με ασφαλή προσπέλαση. Η χρήση σύγχρονων ομοαξονικών συστημάτων βιοψίας (coaxialtechnique) επιτρέπει την λήψη πολλαπλών δειγμάτων με μια μόνο παρακέντηση.


Σπονδυλοπλαστική

Η τεχνική της διαδερμικής σπονδυλοπλαστικής αφορά την απεικονιστικά καθοδηγούμενη, διαδερμική τοποθέτηση βελόνας εντός του σπονδυλικού σώματος και την υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο ενδοσπονδυλική έγχυση ακτινοσκιερού, πολυμερούς τσιμέντου (cementoplasty). Oι ενδείξεις της μεθόδου περιλαμβάνουν οστεοπορωτικά και τραυματικά κατάγματα, σπονδυλικές μεταστάσεις, πολλαπλούν μυέλωμα και λέμφωμα.

Ο στόχος της τεχνικής είναι η μείωση του άλγους και η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και επιτυγχάνεται αφ’ ενός με την σταθεροποίηση του σπονδυλικού σώματος και αφ’ ετέρου, επί ογκολογικού υποστρώματος, με την  εξώθερμη αντίδραση του πολυμερούς τσιμέντου, η οποία προκαλεί την τοπική καταστροφή του όγκου. Η μέθοδος συνδυάζεται άριστα με την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία και δρα συνεργικά με αυτές.


Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενες Ενέσιμες Θεραπείες για Ορθοπαιδικές και Ρευματολογικές Παθήσεις (ultrasound guided blocks)

Υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν κατευθυνόμενες εγχύσεις σε ορθοπαιδικές και ρευματολογικές παθήσεις. Αρχικά εντοπίζεται η παθολογική περιοχή και στη συνέχεια εξετάζεται η βέλτιστη οδός προσπέλασης. Ακολούθως γίνεται υπό άμεση και συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση οι απαραίτητοι χειρισμοί και έγχυση φαρμάκων ακριβώς στη θέση της βλάβης.

Εχει αποδειχθεί ότι με την υπερηχογραφική καθοδήγηση εξασφαλίζεται:

  • μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα (αφού η έγχυση/θεραπεία γίνεται ακριβώς στηνπαθολογική περιοχή)
  • καλύτερη ανοχή από τον ασθενή (λιγότεροι τραυματικοί χειρισμοί αφού έχουμε άμεση και συνεχή εποπτεία της βελόνας)
  • μεγαλύτερη ασφάλεια (αποφυγή τρώσης νεύρων, αγγείων, γειτονικών ανατομικών δομών).

Οι διαγνωστικές-θεραπευτικές εγχύσεις είναι δυνατόν να γίνουν σε μια πλειάδα μυοσκελετικών-ρευματολογικών παθήσεων όπως:

  • ενδοαρθρικά(πχ οστεοαρθρίτιδα)
  • σε ορογόνους θύλακες (πχ ώμου, αχιλλείου τένοντα, μείζονος τροχαντήρα κλπ)
  • στο έλυτρο ή περιτενόντια (πχ άκρας χειρός, ποδός)
  • σε νεύρωμα Morton ή μετατάρσιους ορογόνους θύλακες (ορογονοθυλακίτιδα)
  • σε πελματιαία απονευρωσίτιδα

σε επικονδυλίτιδα αγκώνα


Υπερηχογραφικά Κατευθυνόμενη Θεραπεία us-dry needling-barbotage σε Ασβεστοποιό Τενοντοπάθεια-Τενονίιτιδα

Η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια-τενοντίτιδα είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μέσα στους τένοντες,πιο συχνά του στροφικού πετάλου του ώμου, με αποτέλεσμα την τοπική φλεγμονή και πιθανή ρήξη του τένοντα.

Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των επασβεστώσεων (barbotage) είναι μια ελάχιστα παρεμβατική (minimally invasive) τεχνική θεραπείας για την ασβεστοποιό τενοντοπάθεια. Με τους υπερήχους είναι δυνατός ο εντοπισμός των ασβεστώσεων και η διαδερμική τοποθέτηση μιας βελόνας στο κέντρο της συμπτωματικής ασβέστωσης. Στη συνέχεια γίνεται διαδερμικός τρυπανισμός και επαναλαμβανόμενες πλύσεις του ασβεστίου, με αποτέλεσμα τόσο την αφαίρεση της παθολογικής επασβέστωσης όσο και την αυξηση τοπικά της αιμάτωσης με αποτελεσμα την σταδιακή απομάκρυνση των παραγόντων φλεγμονής-ερεθισμού.

 

 

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ


Διαδερμικές Παροχετεύσεις Συλλογών

Οι απεικονιστικά καθοδηγούμενες διαδερμικές παροχετεύσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι εξωτερικής παροχέτευσης συμπτωματικών συλλογών, όπως ασκιτικές-καρκινικές-μετεγχειρητικές συλλογές,  αποστήματα, πλευριτικές συλλογές-εμπυήματα.

Η διαδερμική παροχέτευση συλλογών συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενούς, αντιμετωπίζει τις οξείες τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες, αλλά και επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της θεραπείας του.

Η παρέμβαση διενεργείται υπό την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου ή υπερήχων ή και με συνδυασμό τους. Ο επεμβατικός ακτινολόγος αρχικά αναισθητοποιεί την ανατομική περιοχή ενδιαφέροντος με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και  παρακεντεί την συλλογή διαδερμικά με λεπτή βελόνη. Στη συνέχεια μέσω ομοαξονικών συστημάτων συρμάτων-καθετήρων-διαστολέωντοποθετείται διαδερμικός καθετήρας τύπου pig-tail εντός της συλλογής, ο οποίος συνδέεται με εξωτερική παροχέτευση.


Διαδερμική Παροχέτευση - Stenting Χοληφόρων

Σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπαθών ή δευτεροπαθών όγκων ήπατος - παγκρέατος  προκαλείται απόφραξη των χολαγγείων με συνοδό αποφρακτικό ίκτερο.Ο ασθενής με αποφρακτικό ίκτερο δεν μπορεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, αν δεν αποκατασταθεί ο ίκτερος με παροχέτευση των χοληφόρων.

Η παροχέτευση των χοληφόρων σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται άμεσα, είτε ταυτόχρονα προς τα έξω και προς το 12κτυλο (έσω-έξω παροχέτευση), είτε μόνο προς τα έξω με τη βοήθεια pigtailκαθετήρα (εξωτερική παροχέτευση)

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει απόφραξη των χοληφόρων και ενδείκνυται η τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent), τότε η βατότητα των χολαγγείων και η αντιμετώπιση του αποφρακτικού ικτέρου μπορεί να διασφαλιστεί με την τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stents).

Η προσπέλαση σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται διαδερμικά και η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί συνήθως μία ημέρα και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη.


Θερμοκαυτηρίαση (ablation) Όγκων

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη τοπική θεραπεία όγκων του ήπατος, του νεφρού, του πνεύμονα, των οστών και των όγκων μαλακών μορίων. Παθοφυσιολογικά βασίζεται στην τοπική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με τη δημιουργία ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών εντός του όγκου. Αυτό επιτυγχάνεται με τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροδίων εντός του όγκου υπό ακτινολογική καθοδήγηση (αξονικός τομογράφος ή υπέρηχος). Τα ηλεκτρόδια αυτά παράγουν υψηλή θερμοκρασία είτε με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων (RFablation), είτε με τη βοήθεια μικροκυμάτων (MWablation) και προκαλούν πηκτική νέκρωση των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεάζουν τα φυσιολογικά κύτταρα.Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.


Κατευθυνόμενες Βιοψίες Όγκων (fna-trucut biopsy)

Η διαδερμική βιοψία είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος λήψης υλικού από τον όγκο για κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση, από εστιακές αλλοιώσεις του ήπατος, πνεύμονα, νεφρού κλπ. Συστήνεται από τον κλινικό ιατρό ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης και πραγματοποιείται με ασφάλεια από επεμβατικό ακτινολόγο με την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου ή υπερήχων. Στη σύγχρονη ογκολογική θεραπεία όπου γίνεται προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο κρίνεται αναγκαία η ακριβής ιστολογική ταυτοποίηση του όγκου ώστε να εφαρμοσθεί εξατομικευμένη θεραπεία για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι κατευθυνόμενες βιοψίες στοχευουν στο να παρέχουν στον κλινικό ογκολόγο το απαραίτο ιστοπαθολογικό υλικό που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία για τον ογκολογικό ασθενή.


Τοποθέτηση καθετήρων Χημειοθεραπείας (picc-ports)

  • Οι περιφερικά εισερχόμενοι κεντρικοί καθετήρες (PICC lines) είναι  ειδικοί καθετήρες, οι οποίοι εισάγονται από μια περιφερική φλέβα συνήθως των άνω άκρων(π.χ βασιλική ή κεφαλική φλέβα) και προωθούνται μέχρι κεντρικής φλέβας πλησίον της καρδιάς (συνήθως στην άνω κοίλη φλέβα) ώστε να επιτευχθεί η ενδοφλέβια πρόσβαση. Οι καθετήρες PICC  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χορήγηση μιας ποικιλίας φαρμακευτικών θεραπειών ειδικά στον ογκολογικό ασθενή όπως αντιβιοτικών, αναλγητικών, χημειοθεραπείας, παρενετερικής σίτισης ή και για απλή αιμοληψία σε ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν στην κλινική ή στην μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς και σε ασθενείς οι οποίοι επιστρέφουν στο σπίτι και επανεισάγονται στην κλινική μόνο για την προκαθορισμένη χημειοθεραπεία τους.
  • Τα Port-a-Caths είναι εμφυτεύσιμοι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες με τύμπανο που τοποθετούνται διαδερμικά συνηθέστερα στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και ενώνονται μέσω υποδόριου τούνελ με την έσω σφαγίτιδα φλέβα. Η τοποθέτησή τους γίνεται στην αγγειογραφική σουίτα σε συνθήκες αποστείρωσης και με τη βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου. Το Port-a-Cath είναι μια υποδόρια συσκευή, που δεν περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητεςκαι δεν απαιτεί συχνή φροντίδα. Ο ογκολογικός ασθενής μπορεί να κάνει άφοβα μπάνιο ακόμα και στη θάλασσα. Οι κίνδυνοι επιμόλυνσης και  θρόμβωσης του καθετήρα είναι πολύ χαμηλοί, ενώ η διάρκεια χρήσης του μπορεί να ξεπεράσει και τα 5 έτη. Επιπλέον ενδείκνυται η χρήση τους σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους έως 1.5 Tesla. 


Υποστηρικτική Θεραπεία Καρκινικού Πόνου

Βιβλιογραφικά η συχνότητα εμφάνισης πόνου σε ασθενείς με καρκίνο αρχικού σταδίου είναι 30-40%, ενώ σε τελικό στάδιο, ανάλογα με την εντόπιση του όγκου κυμαίνεται σε ποσοστό 60-80%.

Αντίθετα με την αντίληψη ότι ο πόνος συμβαδίζει με τον καρκίνο και είναι αναπόφευκτο κομμάτι της νόσου, ο καρκινικός πόνος μπορεί  και πρέπει να αντιμετωπίζεται, με στόχο την εξασφάλιση ποιότητας ζωής στον ογκολογικό ασθενή.

Η αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου, εκτός από την κλασική συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία, όταν ο πόνος επιμένει ή όταν οι παρενέργειες των φαρμακευτικών μεθόδων εξαντλούν τον ασθενή, περιλαμβάνει ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται διακοπή ή καταστροφή της νευρικής οδού μεταβίβασης του πόνου. Η επεμβατική ακτινολογία διαθέτει μια πληθώρα θεραπευτικών τεχνικών που σκοπό έχουν να προσφέρουν ποιοτική βελτίωση της ζωής και των σχέσεων, τόσο των ογκολογικών ασθενών, όσο και των οικογενειών τους.


Χημειοεμβολισμοί Όγκων

Ο χημειοεμβολισμός είναι μέθοδος τοπικής χημειοθεραπείας για πρωτοπαθή και δευτεροπαθή νεοπλάσματα του ήπατος. Σκοπός του είναι η τοπική έγχυση χημειοθεραπευτικού σε κλάδους της ηπατικής αρτηρίας, ώστε να επιτευχθούν υψηλές συγκεντρώσεις τοπικά στην ηπατική εξεργασία χωρίς να προκαλούνται οι συστηματικές επιπλοκές τοξικότητας του χημειοθεραπευτικού. Επιπλέον προκαλείται τοπική ισχαιμία στην περιοχή του όγκου από τα εμβολικά υλικά-μικροσφαιρίδια εμβολισμού.

Ο χημειοεμβολισμός έχει καθιερωθεί σαν θεραπεία εκλογής στο ενδιάμεσο στάδιο του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Ενδείκνυται επίσης σε ηπατικές μεταστάσεις από νευροενδοκρινείς όγκους, καρκίνο παχέος εντέρου και μελάνωμα, σε συνδυασμό με συστηματική χημειοθεραπεία της οποίας ενισχύει και βελτιώνει τα αποτελέσματα.

Ενδείξειςαποτελούν επίσης το χολαγγειοκαρκίνωμα και οι μεταστάσεις από καρκίνο του μαστού, καρκίνωμα νεφρού και σαρκώματα μαλακών μορίων.

Ο χημειοεμβολισμός είναι γενικά καλά ανεκτός και οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μία ημέρα μετά τη θεραπεία.


 

© 2016 Evangelos Perdikakis. All Rights Reserved. Developed by POLLUX

Search